Позициониране на студийни мониторни колони

В аудио миксинга и записите често дори най-малките, на пръв поглед незначими детайли, могат да окажат голямо влияние върху звученето на крайния продукт. Едно от тези неща е позиционирането на мониторните колони, което често е по-важно дори и от тяхното качество. Освен ако вашето студио не е в стая без ехо, то е неизбежно да се получат резонансни честоти. Съществуват софтуери, които ще ви помогнат да определите къде може да се появи натрупване на такива честоти, според размера на помещението. Друго решение е да поставите мониторите и да пуснете музика, за да усетите къде ще бъдат евентуалните проблеми, които трябва да имате предвид.

Натрупването на резонанси, или още наричани стайни моди, се причинява от отражения на звука и създава акустични дефекти. Техният ефект зависи както от позицията на мониторите, така и от местоположението на слушащия. Най-лошата позиция за слушане е в средата на стаята или по-точно в централната точка, която се намира на половината дължина и ширина на помещението, тъй като там се получава зануляване. От друга страна, симетрията по ширина е полезна за слушане при стерео.

Най-добрият подход е да експериментирате с позицията си между предната и задна стена, но винаги запазвайки равно отстояние от страничните стени. Може да ви бъде от полза да се стремите да бъдете винаги с лице към по-късата стена в стаята.

След като намерите перфектната точка за седене в стаята, трябва да прецените къде да поставите мониторите. Експериментирайте с различни места, слушайте как звучи и ако е необходимо се движете около тях. Основният принцип тук е да следвате симетрията - вашето положение и това на колоните трябва да образуват равностранен триъгълник, т.е. разстоянието между двата монитора трябва да бъде равно на разстоянието между вашата позиция и всеки монитор, както е показано на диаграмата по-долу. Практиката показва, че обръщането на колоните под 30-градусов ъгъл към слушащия дава най-добри резултати. За оптимална позиция на височина, поставете мониторите на едно ниво с ушите, но внимавайте да не са по средата между пода и тавана.

Равнобедрени студийни монитори

След като сте намерили най-добрата позиция за вашите мониторни колони, трябва да се погрижите за акустичната третировка и някои последни щрихи в стаята, които са не по-малко важни.

За по-добра акустика можете да използвате бас капани, звукоабсорбиращи панели и дифузери, за да намалите отраженията и вибрациите. Поставянето на килим, дебели завеси и акустични панели по стените или зад мониторите значително ще допринесе за по-добро звучене в стаята. Тук можете да намерите повече информация за акустичната третировка на помещенията.

След като сте позиционирали добре студийните колони, трябва да ги настроите и калибрирате. Пуснете си музика и направете няколко тестови записа, за да се уверите, че сте постигнали желания баланс в стаята, както и да прецените дали има проблеми, които изискват още корекции.

ОПИТАЙ НАШИЯ АНАЛОГОВ МИКСИНГ И МАСТЕРИНГ