Акустична третировка и шумоизолиране

Науката зад акустичното обработване и шумоизолиране на помещенията често може да бъде объркваща и дори плашеща за повечето хора. Освен сложно, това може да се окаже и доста скъпо начинание. Добрата акустична среда изисква голямо пространство и много средства. Обикновено, поради тези причини, тя често се пренебрегва.

В стремежът си към акустично съвършенство, много звукозаписни студиа и концертни зали влагат значителна част от бюджета си в акустичния дизайн. От друга страна, музикантите, които инвестират основно в инструменти, микрофони, звукосаписна техника и други, оставят подобренията в акустиката на заден план. Това, което се подценява много често е, че качеството на звука зависи много повече от акустиката на стаята, отколкото от апаратура.

В тази статията ще разгледаме основните акустични проблеми в едно помещение, как те могат да бъдат разрешени и как да се подобри цялостната акустика в помещението. В този процес има няколко основни аспекта, които трябва да се имат предвид:

Тези аспекти рядко са засегнати в стандартното домашно студио, което често е и спалня, гараж или мазе и не създава добри акустични условия.

Съвети за шумоизолация

Звукът си намира път през всички пространства и материали с изключение на вакуума. Затова, в едно помещение, е наложително да бъдат затворени всички възможни отвори, за да се блокира влизането на звук от външната среда, както и да се спре излизането на звук навън. Плътните стени тук могат да ви осигурят предимство, тъй като те са по-ефективни при спирането на звука.

На пазара се предлагат ленти за врати и прозорци, които могат да се използват за допълнително уплътняване. Това важи и за запълването на всякакви отвори като например тези от климатик, лампи, недовършени фуги между плоскости гипсокартон и други. Ако не разполагате със средства за шумоизолиране на цялото помещение, друго решение може да бъде изграждане на изолирано помещение за вокали или барабани, както и на специална кабина за усилватели.

Полу-изолация

Пълната изолация и прекалено много разделение не винаги е добро решение. Понякога няколко изтекли отвън звука могат да допринесат за по-естественото звучене на цялостното пространство. Алтернатива е и подвижния акустичен панел Gobo, който помага да се направи необходимо разделение, там където е необходимо.

Установяване на проблема

За да разберете дали имате акустични проблеми в помещението, можете да използвате някои софтуерни решения. Анализатори на спектъра или анализатори в реално време (RTA) измерват как пространството влияе на звука. Те могат да ви покажат и къде в помещението има натрупване на определени честоти. Тези решения съществуват както в самостоятелни варианти под формата на софтуер и хардуер, така и като част от други софтуерни апликации.

Анализатор на аудио спектъра

Акустично поглъщане

Отразяването на звука е често срещан проблем. За преодоляването му трябва да се създаде среда за поглъщане на отраженията. Това е основната цел на акустичното поглъщане - да елиминира нежелания шум, образуван от отраженията в различни повърхности, като ги абсорбира в звукопоглъщащи материали. Така в стаята остава единствено оригиналния звук от инструмента към микрофона. Най-добрите поглъщащи материали са акустичната пяна, панели от вата, одеяла, дори плътни килими и завеси.

Поглъщането работи най-добре, когато се комбинира с дифузия. Дифузерите разпръскват равномерно отраженията на звука. Обикновено те са направени от панели с различни форми и материал.

Бас честотите лесно преминават през плътни структури, затова те са улавят с бас капани. Това са звукопоглъщащи материали, които разпръскват високите честоти и улавят баса.

Акустичен Дифузар

В заключение, можем да кажем, че тази тема е изключително обширна. Има многобройни фактори, които могат да се отразят на звука в едно помещение като формата на стаята, нов инструмент, брой хора в стаята и дори времето навън. Затова ако някое акустично решение работи добре в една ситуация, то може да е неефективно в друга. Никога не забравяйте да използвате уреди за анализ и монитори, за да установите какви са проблемите, използвайте акустични панели и най-вече вярвайте на собствените си уши, те са най-важните инструменти, които имате.