Откриване и коригиране на проблеми с аудио фазите в записи и миксове

Ако понякога миксът ви не звучи добре, но не можете да разберете защо, то най-вероятно се е получило дефазиране. Това се появява, когато две или повече вълни с една и съща честота се комбинират и взаимно се изключват, изпадайки в състояние на антифаза. Това елиминира определни честоти и миксът звучи плоско и кухо.

Целта на тази статия е да ви помогне да разберете какво е фаза, защо е важна и какво на практика означава да сте извън фаза.

Законите на физиката

В основата си фазата е част или етап от процесът на промяна на формата на вълната. Този термин обикновено се използва за звукови вълни - вълни, причинени от движение на въздушни маси и вибрации. Ние чуваме промените във въздушното налягане по време на движение, което предизвиква образуването на звукови вълни. Звуковите вълни, причинени от въздушни вибрации се улавят от тъпанчетата ни, които също започват да вибрират, а мозъкът ни интерпретира тази вибрация в звук.

На същия принцип работи и диафрагмата в микрофона, която трепти, съобразно вълните. Пиковете на вълната карат диафрагмата да се движи навътре, а спадовете предизвикват движение в обратната посока. Ако двата сигнала са във фаза, ние ще чуем звука по един и същи начин с двете си уши едновременно. Долната схема показва два канала във фаза:

Аудио във фаза

Ако една част от стерео сигнала е обърната, както е показано на втората схема, двата сигнала ще се самоизключат. Тяхната комбинация не само може да елиминира някои честоти, но крайният резултат дори може да бъде пълна тишина, ако се използва чиста синусоида.

Аудио извън фаза

На практика, ние почти не можем да чуем как звучи чистата синусоида, тъй като повечето музикални инструменти правят комбинация от многобройни вълни и звуци и е много малко вероятно да се получи антифаза.

Проблеми с фазата при записи в студио

Фазите могат да бъдат сложен проблем при записи и да усложнят комбинирането на повече от един канал за записване на един и същ източник, например записване на китара със стерео микрофони, записване на барабани с множество микрофони и други.

Причината за това е, че има голям шанс един микрофон да получи позитивна фаза, а друг - негативна, поради различното време на звуковите вълни на различни честоти, достигащи до микрофоните. Така колкото повече микрофони имаме, толкова по-голям е шанса да имаме проблеми с фазата. Това се случва много често, например при записване на барабани - ударната и резонантната кожи се движат в противоположни посоки и така двата микрофона записват сигнали, които са извън фаза.

Проблеми могат да възникнат и в други ситуации - например при записването на акустична китара в стерео. В този случай единият микрофон е позициониран към резонантната кутия и записва ниските честоти, а другият е насочен към грифа, за да улови атаката. Китарният честотен спектър покрива няколко октави и съответно има голям обхват на аудио вълни с различна честота. Тъй като микрофоните са на едно и също разстояние от източника, различните вълни ще достигат до тях по различно време. Неизбежно е, обаче, една или две хармонии да звучат по-слабо от другите.

Стерео микрофони

Някои настройки за дилей, включително и пре-дилей на ревербератор, могат да причинят забавяне на оригиналния сигнал и да са извън фаза. Също така, директно записаният бас може да звучи прекалено чисто и да има нужда от долълнителен микрофон, поставен на усилвателя, който да обогати звука, но това може да създаде проблеми с фазите.

Антифазата може да се дължи и на неправилно свързване на колоните, което обръща полярността на канала. Това може да бъде и много коварно, тъй като е много трудно доловимо, освен ако не се заслушате внимателно. На практика се отчита проблем с полярността, тъй като обръщането на полярноститие и антифазата всъщност звучат еднакво.

Как да разпознаем антифазата?

Един от похватите за улавяне на проблеми с фазата е да проверите миксът в моно, т.е. да комбинирате левия и десния канал в един. Ако има антифаза, то при слушане в моно, звукът ще бъде тънък и притъпен.

Друг индикатор е, когато централният сигнал в стерео е елиминиран и остават само тези отстрани - в този случай лийд вокалите и инструменталните сола изчезват.

Тъй като това е широко разпространен проблем, много компании предлагат микрофони, микрофонни усилватели и конзоли, които имат ключ за обръщане на фазата.

Как се коригира този проблем?

Най-важната стъпка е проблемът да бъде установен навреме. Ако се усети още по време на записите, можете да размените фазите или да разместите микрофоните, затова слушайте често записът в моно.

Ако проблемът се установи в процеса на миксинг, можете да редактирате трака във вашия DAW, да приложите EQ или реверберация. Съществуват и някои полезни плъгини за подравняване на фази.