Основни принципи при миксиране в стерео - добавяне на дълбочина и пространственост

При миксирането на музика винаги има голяма доза субективност - това, което звучи страхотно за някои, може да бъде посредствено за други. Също така, нещо, което пасва добре на един стил, може да не стои добре при друг. Като оставим настрана тези разлики, все пак има някои общоприети идеи и практики, които могат да се приложат в повечето миксинг проекти.

По същността си, стерео миксирането представлява комбиниране на няколко аудио канала от различни източници на звук като вокали и инструменти, стремейки се да отрази слуховата перспектива и локализирането на инструментите.

Основната цел на стерео микса е да създаде илюзия за звук максимално близка до начина, по който човешкият мозък възприема звука в реалността. Това зависи основно от начина, по който нашият мозък определя мястото, от което идва звука и анализира времето и тоналните различия между звуците, възприемани от лявото и дясното ухо.

В идеалния случай, добрият стерео микс е почти неразличим от истински лайв в реалността.На практика обаче, това рядко се постига поради няколко ограничения. При стерео миксирането, стремежът е да се създаде по-добър баланс между музикалните характеристики на записа, отколкото да се опитваме да копираме точно как би звучал тракът в реални условия.

Стерео аудио вълна

Основи характеристики на добрия микс

Някои съвети преди да започнете

В заключение

Не се страхувайте да правите асиметричен микс и да импровизирате, експериментирате и пробвате нови неща. Никога не забравяйте да се водите основно по собствените си уши - те са най-ценният ви актив.